Anka Haber Ajansı



ANKA HABER AJANSI’nın kökeni 1950’de kurulan Ankara Ajansı’na dayanmaktadır. 1953 yılında dönemin iktidarı tarafından kapatılan ANKA, 1972 yılında yeniden yayın hayatına başlamıştır. Bu dönemde gazeteciler için bir okul olma özelliği de kazanan ANKA, 2018 yılında kapanmasının hemen ardından 2019 yılında yeniden açılmıştır.


ANKA’NIN TEMELLERİ VE EL KOYMA

Türkiye’nin çok partili rejime geçişiyle birlikte, 1950 genel seçimlerinin ardından hükümet kontrolündeki ajanslarda egemen olan tek sesliliği kırmak, halkın doğru haber alma ihtiyacını karşılamak amacıyla Gazeteci-Yazar Kemal Zeki Gençosman tarafından kuruldu. ANKA’nın ilk bülteni 21 Ağustos 1950’de yayınlandı. Ancak, dönemin iktidarı Demokrat Parti’nin çıkardığı yasa ile 14 Aralık 1953 tarihinde mallarına el konulan ANKA Ajansı kapatıldı.


KÜLLERİNDEN DOĞAN EFSANEVİ “ANKA”

ANKA’nın ikinci defa doğması yine bir Türkiye tarihindeki kırılma dönemlerinden birine rastlar.
Türk basın tarihine damga vurmuş olan ve Günaydın Gazetesi’ni çıkartan Haldun Simavi, 12 Mart 1971 darbesinin ardından yazdığı bir yazı nedeniyle Akşam Gazetesi ile ilişiği kesilen Altan Öymen’i ANKA’yı yeniden canlandırmaya teşvik etti. Öymen, Akşam Gazetesi’nden aldığı işten çıkarılma tazminatı ve Günaydın'dan kapora olarak aldığı 20 bin TL ile ANKA için, Kızılay’da tek odalı ilk ofisi tutarak yola çıktı.
Abonelerine Ankara haberlerini geçmeyi amaçlayan ajansın kurucu kadrosunda, Altan Öymen’in dışında; Gül Önet, Sevgi Soysal ve Ali Polat da yer aldı.


BİR AJANSTAN ÖTE “GAZETECİLİK OKULU”

ANKA’nın kimi muhabirleri zamanla; Günaydın, Günaydın'ın eki Ayrıntılı Haber, Yeni Ortam ve Cumhuriyet gibi gazetelere köşe yazarı oldularsa da ajans, Ankara’daki gazeteciler için bir okul olma özelliğini hep korudu.


YOLU ANKA’DAN GEÇENLER…

Uğur Mumcu,Örsan Öymen, Sevgi Soysal, Gül Önet, Ali Polat, Hasan Cemal, Oktay Kurtböke, Kuvvet Başarır, Hikmet Bila, Adem Yavuz, Zekai Durmuş, Osman Arolat, Ahmet Tan, Rafet Genç, Teoman Erel, Nuri Çolakoğlu, Uluç Gürkan, Varlık Özmenek, Yalçın Küçük, Füsun Özbilgen, İsmet Solak, Yazgülü Aldoğan, Zafer Mutlu, Derya Sazak, Sevim Baran, Metin Aksoy, Ahmet Ünal Dilekçi(Delikçi), Timur Türkan, Conxita Işık, Özer Esmer, Koray Düzgören, Enver Delikçi, Fahrettin Fidan, Ali Çağatay, Mümtaz İdil, Vahap Munyar, Mustafa Sönmez, Ahmet Abakay, Abbas Güçlü, Veli Özdemir, Atilla Akay, Ragıp Erten, Raşit Gürdilek, Nursel Gürdilek, İsmet Demirdöğen, Kamuran Zeren, Haldun Armağan, Fatih Güllapoğlu, Cenap Kayasü, Fevzi Argun, Ali Tarık Hatipoğlu, Rahmi Yıldırım, Adnan Keskin, Sedat Bozkurt, Alaattin Aktaş, Önder Doğan, Nuray Babacan, Sevkuthan Nevsuhan, Nurcan Gökdemir, Celal Yıldırım, Genco Dönmez, Mehmet Öngeoğlu, Erdem Gül, Eylem Düzyol, Naki Bakır, Esin Yıldırım, Nesrin Hocaoğlu, Sebahat Karakoyun, Zübeyde Yalçın, Saliha Çolak, Tuncay Keser, Mansur Çelik, Sibel Hürtaş, Ruhdan Uzun, Meltem Özgenç, Murat Eşkinat, Bora Selek, Mustafa Akbaş, Can Güleryüzlü gibi çok sayıda gazetecinin yetiştiği, yolunun geçtiği ANKA Haber Ajansı bir gazetecilik okulu olarak kabul edildi. Saygıyla andığımız Adem Yavuz, Kıbrıs Barış Harekatı’nı ANKA Muhabiri olarak izlerken şehit düştü.


ARAŞTIRMACI GAZETECİLİKTE İLK

Ajans, bünyesindeki gazetecilerle birlikte güçlenirken, aynı zamanda ANKA Yayınları adıyla bir yayınevinin de kurulması ile kitap da basmaya başladı. Bu kitaplardan biri, Uğur Mumcu ve Altan Öymen tarafından yazılan, ilk baskısı 1975 yılında yapılan ve Türkiye’de araştırmacı gazeteciliğin başlangıç noktası olarak görülen Mobilya Dosyası oldu. 1976'da Halit Çelenk imzasıyla çıkan bir başka araştırmacı gazetecilik ürünü olan 141-142 Üzerine de ANKA Yayınları’ndan çıkan kitaplar arasında yer aldı.


EKONOMİK SIKINTILAR VE İKİNCİ KAPANIŞ

1977 yılında Öymen’in kariyerini siyasette sürdürme kararının ardından Müşerref Hekimoğlu'nun yönetiminde ANKA yoluna gazetecilerle devam etti ve bu dönemde anonim şirketi haline geldi.
Hekimoğlu'nun 10 Ekim 2004 tarihinde yaşamını yitirmesi üzerine, ajansın yönetimini Nazif Ekzen devraldı. 2006'da ise yönetim Veli Özdemir ve Nuri Sefa Erdem’e geçti. Bu dönemde ekonomik darboğaza giren ANKA'da muhabirler, ilk kez 2008 yılında grev kararı alsa da Türkiye Gazeteciler Sendikası ile yapılan anlaşma sonucunda grevden vazgeçildi. Ancak şirket, 2013 yılında iflasını istedi.
ANKA, 2018 yılında Ankara 21. İcra Dairesi kararı ile kapatıldı.


ÜÇÜNCÜ KEZ “MERHABA”

ANKA Haber Ajansı, kısa süre içerisinde adına yaraşır biçimde küllerinden yeniden doğdu. “ÖZGÜR, TARAFSIZ HABER...” sloganıyla Genel Müdür Ahmet Dirican önderliğinde yeniden yapılanan ANKA; çölleşen Türk medyasına yeni bir nefes getirdi.
İlk olarak 23 Haziran 2019 seçimlerinde tek kaynaktan gelen seçim verilerine karşı alternatif sağlayarak adını duyurdu.
Bilişimdeki gücüyle sağladığı bu başarının ardından da Ajans kimliğiyle yeniden örgütlendi ve ulusal-yerel ve uluslararası bazda yayın yapan çok sayıda televizyon, gazete ve internet sitesine haber servisine başladı.


ÖZGÜR, TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ HABERCİLİK

Üçüncü defa küllerinden doğan ajans ilk etapta çok dar bir kadroyla başladığı yayın hayatını bugün 50’den fazla kadrolu çalışanı ve Türkiye çapındaki onlarca serbest muhabirle sürdürüyor.
ANKA kurulduğu günden bu yana ilke edindiği özgür, bağımsız ve tarafsız haberciliğin her dönemde yapılabileceğini iyi örnekleri ile göstermek; hakkaniyet ve dürüstlük temelinde halkın haber alma hakkını gözeterek içerik üretmek; sesi bastırılan ve kısılan, dezenformasyon ile kendini ifade etme imkânı bulamayan tüm kesimler için çok sesli bir platform olabilme yolculuğuna devam ediyor.
ANKA, geçmişteki misyonuna uygun biçimde; Türkiye’nin kuşatılmış medya ikliminde, siyasetten ekonomiye, diplomasiden yurt genelindeki gelişmelere kadar tüm haberleri, doğru, yansız, kamu yararını gözeterek, toplumun haber alma hakkına saygılı, evrensel değerlere uygun içerikle abonelerine ve halka ulaştırmayı sürdürüyor.